Restorative yoga

Wat is Restorative Yoga?

“Restorative yoga is het gebruiken van hulpmiddelen om houdingen van gemak en comfort te creëren die ontspanning en gezondheid faciliteren”. (Judith Hanson Lasater)

Restorative yoga, ook wel "herstellende"yoga, is een van de meest ontspannen yogavormen en misschien wel een must voor iedereen in deze hectische tijd en wereld, waarin we leven.

De belangrijkste kenmerken van Restorative Yoga;

- Het gebruik van ‘props’: materialen zoals een (meditatie-)kussen, dekens, oogkussentjes of blokken. In elke houding zoek je naar een zo’n comfortabel mogelijke ondersteuning, zodat je je volledig kan overgeven aan de houding.

- Wanneer je in een houding bent, ligt de nadruk op het openen van het lichaam, niet op het stretchen van bepaalde gebieden.

- Je creëert met alle props een houding die helemaal past bij jouw lichaam. Eenzelfde houding zal er dus bij iedereen net even anders uitzien.

- Restorative Yoga is bijna voor iedereen toegankelijk, juist omdat je de houdingen helemaal kan aanpassen naar jouw lichaam en situatie.

- De focus ligt op het activeren van de ‘relaxation response’: een proces in je lichaam waarbij je herstelt en heelt.

- Je blijft tussen de 3-20 minuten in een houding, afhankelijk van de houding en jouw lichaam. In de eindontspanninghouding ongeveer 20-30 minuten.

- Restorative Yoga is een mooie oefening in mindfulness in bewust stil-zijn. Deze vorm van yoga is zonder achtergrondmuziek.

Voordelen Restorative:

Deze vorm van yoga gaat over ont-prikkelen, ont-moeten, over loslaten en overgave. Door je lichaam helemaal te ondersteunen in een houding, lukt het je makkelijk(er) om in een diepe ontspanning te komen. En dat heeft vele voordelen:

- Je schakelt naar de rust- en herstelmodus, wat wil zeggen dat je bloeddruk en hartslag dalen en je spieren ontspannen.

- Je spijsvertering en immuunsysteem komen in de actieve stress-modus op een laag pitje, en krijgen in deze rust en herstel-modus alle ruimte.

- Je leert (weer) om bewust diep te ontspannen en op die manier te helen, zowel fysiek als mentaal. Je stimuleert het zelfgenezend vermogen van je lichaam.

- Een oefening in observeren en loslaten, van zowel fysieke spanning als bepaalde (ongezonde) patronen die al heel lang bij je zijn.

- Een oefening om in stilte zijn, zonder afleiding, met jezelf.

De bedoeling is om in het nieuwe jaar de Restorative yoga om de twee weken als les nu aan te bieden. De data vanaf september 2024: 5/9 en 19/9! Tijd: 19.00-20.30/21.00 uur. De kosten hiervoor worden €16 per les. Deze les duurt dan ook 1,5 uur en is het mogelijk na afloop een kop thee na te drinken en te delen. Er is beperkt plek (voor 5 a 6 mensen voor nu), wees er snel bij als je deze les een keer wil ervaren of mee wil doen. Je kan je dus apart voor deze les opgeven! Graag aanmelden via info@yogastudio-dezonnegroet.nl